Hardloopwedstrijden zoeken naar andere vormen

Het organiseren van sportevenementen is pas weer mogelijk vanaf 1 september. Vanaf half maart zijn hardloopwedstrijden uitgesteld of zelfs helemaal afgelast. Zo heeft de organisatie van de Marathon Amersfoort begin deze maand laten weten dat verplaatsen naar het najaar niet mogelijk is. “Gezien de omvang van ons evenement en de volle evenementenagenda van Amersfoort is een tiende editie dit jaar helaas niet mogelijk”, zegt Jaap Hengeveld namens de organiserende stichting. Het grootste sportevenement van Amersfoort is verzet naar zondag 13 juni 2021. Toch zijn er volgens Hengeveld na 1 september wel wat lichtpuntjes te zien op de kalender: “Mensen snakken ernaar om weer samen te sporten. We zien dat hardloopevenementen nieuwe vormen vinden om samen sporten toch weer enigszins mogelijk te maken.”

Sinds een aantal jaren houdt hij samen met Martijn Broekman en sportorganisator en trainer Mik Borsten nauwgezet de hardloopkalender op de site RUN033.com bij. “Alle hardloopevenementen van de regio 033 vermelden we in de agenda op onze site”, zegt Mik Borsten. “We houden een eerlijke tussenstand bij van alle deelnemers. De winnaars worden door ons jaarlijks in november gehuldigd op het Amersfoort Sportgala in Theater Flint.”

Het online platform Run033.com is oorspronkelijk een idee van de bevlogen sportorganisator en de Amersfoortse sportwethouder Hans Buijtelaar, met als doel de loopsport in de regio bekender te maken. “Een hardloopwedstijd of triatlon organiseren met een massale start zal dit jaar echt nog niet worden toegestaan”, zegt Borsten. “Ik zie wel mogelijkheden voor evenementen met een zogenaamde ‘tijdritstart’. Je laat elke twintig of dertig seconden een deelnemer starten. Het aardige is dat je de definitieve uitslag pas bekend kunt maken als álle deelnemers zijn gefinisht. De Holland Extreme Triatlon die ik op 12 september zelf organiseer start dit jaar niet in Amerena maar in de Laak, in open water dus. Elke minuut start een deelnemer voor zijn of haar 3,8 kilometer zwemmen, 180 op de ATB en vervolgens een marathon van 42 kilometer. Zo kan het wel.”

Vanaf 1 september staan op de agenda nog steeds een aantal sportieve loopevenementen vermeld die niet zijn afgelast of uitgesteld. De spits wordt dus afgebeten met Holland Extreme Triatlon die op 12 september plaatsvindt. In dezelfde maand staat het familie sportevenement de Obstaclerun Amersfoort gepland en op zondag 27 september de Vathorstrun. In oktober vinden we op de Run033.com agenda onder meer nog de Arkervaartloop in Nijkerk en de Vlasakkerloop van AV Triathlon. De 35e Dorpsloop Hoevelaken, gepland op zaterdag 29 augustus, viel dus net buiten de boot en is afgelast.

Dit artikel is op 27 mei verschenen in De Stad Amersfoort