RUN033 en FIETS033 organiseren La Vuelta 033

Op zaterdag 15 augustus vindt in Amersfoort de doorkomst plaats van de 75e Ronde van Spanje. De etappe van die dag start in Den Bosch en loopt via Amersfoort naar de finish in Utrecht. Slechts drie keer eerder startte deze wielerronde buiten Spanje. Omdat Amersfoort ‘doorkomstgemeente’ is hebben de Stichting Wielerpromotie Amersfoort (label Fiets033.nl) en de Stichting Sportpromotie Amersfoort (RUN033.com) het initiatief genomen om in dat weekeinde in Amersfoort een compleet sportevenement te organiseren. Dankzij een bijdrage uit het fonds van de landelijke organisatie, La Vuelta Holanda, en een bijdrage van de gemeente Amersfoort is het mogelijk van vrijdag t/m zondag tal van sportieve en culturele activiteiten te organiseren.

“We zijn ongelooflijk blij dat onze subsidieaanvragen bij La Vuelta Holanda en bij de gemeente Amersfoort zijn gehonoreerd’, zegt Jaap Hengeveld, één van de organisatoren van het Amersfoortse evenement. “Na het gemeentelijk groen licht zijn we een aantal weken geleden direct aan de slag gegaan met het maken van ons Amersfoortse programma. Op vrijdagavond 14 augustus organiseren we een klimtijdrit op de Hugo de Grootlaan, voor racefietsers, dikke banden én bakfietsen! Zaterdagmiddag kan op een groot scherm bij de OLV toren de etappe, met doorkomst Amersfoort, worden bekeken en ’s avonds hebben we een spetterend optredens met flamencodans van Romina Toroz en haar groep en een concert van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Daarna wordt een Spaanse film vertoond i.s.m. Filmtheater de Lieve Vrouw.”

GertJan Nederend is als bestuurslid actief bij de Stichting Wielerpromotie Amersfoort en als zodanig uiteraard ook betrokken bij de organisatie. “Op zondag staat het sportieve weer centraal”, zegt Nederend. “Vanaf het OLV Kerkhof bij de ‘Lange Jan’ starten een aantal fietstoertochten. Hierbij hebben we de professionele ondersteuning van Wielervereniging Eemland. In samenwerking met RUN033.com en Museum Flehite kunnen sportieve wandelaars deelnemen aan een bijzondere ‘trailwalk’ door en om de binnenstad die in het teken staat van het beleg van Amersfoort door de Spanjaarden in 1629.” Volgens GertJan Nederend wordt het die zondag op de wielerbaan bovendien het NK ID-cycling georganiseerd, een wielerwedstrijd voor mensen met een beperking. “Als alles meezit kan er als vanaf medio maart worden ingeschreven voor de toertochten.” Het peloton met de renners van de Ronde van Spanje rijdt zaterdag 15 augustus via de Leusderweg, de Vondellaan, de Utrechtseweg en de Stichtse rotonde naar Utrecht waar de finish is.
foto: photogomezsport2019
www.lavuelta033.nl