Eerste editie ‘Extreme Triatlon Amersfoort’

Hij was eerder de organisator van de zware Trans Holland Triatlon en organiseert nu de -naar eigen zeggen- extra zware variant, welke niet eerder in Nederland heeft plaatsgevonden. “Met deze triatlon gaan we terug naar de basis”, zegt initiatiefnemer én deelnemer Mik Borsten. “Ik stoor mij al jaren aan de absurd hoge kosten voor deelname bij Ironman’s en dergelijke. Mede daarom vraag ik voor deze Extreme Triatlon geen inschrijfgeld. Dit betekent wel dat je op jezelf bent aangewezen. Er zijn geen verzorgingsposten langs het parcours.”

Via een APP en Strava zijn deelnemers live te volgen op Facebook. “Vooral het fietsparcours is uitdagend”, zegt Mik Borsten. “Het verbindt diverse routes over de Utrechtse Heuvelrug en heeft ruim 120 kilometer aan singletracks.” Aan de extreme triatlon kan volgens hem solo, duo en als trio worden deelgenomen. “Je kunt zelf kiezen hoe je je race indeelt. Ik vraag van de deelnemers wel dat ze zich aan de verkeersregels te houden. Het is geen harde wedstrijd.”

Deelnemers dienen in verband het Heuvelrug-parcours wel te beschikken over een vignet à 7,50. De start vindt plaats om 07.00 uur in Amerena voor het eerste onderdeel, de 3,8 km zwemmen. De ATB-route gaat van Amerena eerst richting De Lage Vuursche. Vanwege de 180 km op de ATB met 1.300 hoogtemeters is de verwachting is dat de deelnemers ongeveer 9 uur op de fiets zitten. “De snelste deelnemer zal na ongeveer 14 uur en dus rond 22.00 uur aan de finish komen.” Na de 42 kilometer hardlopen finishen alle deelnemers op de Groenmarkt, tijdens de optredens van Amersfoort Jazz, het jaarlijkse festival dat in hetzelfde weekeinde plaatsvindt.
www.loopnu.nl